Ingredienser: 3 kg lutefisk av klippfisk
200 g salt
8 skiver bacon, helst tørrsaltet og røkt på den gamle måten
hyssing eller tannstikker (uten fluor smak)
Sennepsaus:
3 sjalottløk
½ l hvitvin
4 dl fløte
200 g normalsaltet meierismør
2 ss grov dijonsennep
0,3 dl ravigottesaus (fåes kjøpt i butikk)
1 ss colemann sennepspulver
1 ss dijonsennep
salt og nykvernet sort pepper
Ertepurè:
300 g grønne tørkede erter
50 g bacon/flesk
1-2 s sukker
1-2 s salt
30 g normalsaltet meierismør
vann
nykvernet sort pepper
Baconfett:
200 g bacon, helst tørrsaltet
300 g normalsaltet meierismør
Mandelpoteter:
800 g skrelte mandelpoteter
1 dl kremfløte
40 g normalsaltet meierismør
vann
salt
nykvernet sort pepper
litt bladpersille Tilberedning: Lutefisken skjæres i stykker, slik at en ikke har skinn eller bein i stykkene. Stykkene pakkes inn i bacon som festes med tannpirkere eller hyssing, og bakes i ovnen ved 250°c i ca. 25 minutter.
Sennepsaus:
Skrell sjalottløken og skjær den i små biter. Sjalottløk og hvitvin kokes opp og reduseres til en tykk marmelade i konsistens. Kokes ikke hvitvinen helt ned, vil det være for mye syre i sausen. Tilsett fløten og kok opp. Meierismøret legges i den kokende sausen, slik at det smelter inn (monteres), gjerne med litt omrøring med en visp. Når smøret er montert inn i sausen, tilsettes alle ”sennepsingrediensene”, smak til med salt og nykvernet sort pepper.
Ertepuré:
Legg ertene i vann natten over, og skyll de godt etter bløtlegging.
Legg de videre i en kjele og tilsett vann slik at de dekkes. Kok så ertene med et stykke bacon/flesk under stadig skumming og evt. tilsetting av vann.
Ertene trekker/krever mye vann. Når ertene begynner å bli ferdig kokt, ca 45 minutter. Sil av vannet og start tilsmakingsprosessen med salt, sukker, smør og nykvernet sort pepper. Ertepurèen skal ikke være for tykk, heller luftig for å gjøre denne retten litt lettere.
Baconfett:
Bacon kuttes i fine, tynne strimler og stekes gyllenbrun i stekepanne. Tilsett smøret og kok opp til baconet har fått en fin og gyllen farge.
Mandelpoteter:
Mandelpotetene kokes som vanlig, med skallet på i ca. 15 – 20 minutter. Skrell deretter potetene og legg dem varmt og tørt til du har ferdig sausen de skal ligge i.
Kremfløte kokes opp, tilsett små terninger av kaldt meierismør under omrøring. Når det er en glatt saus, smaker du til med salt og nykvernet sort pepper.
Så legger du potetene og finhakket bladpersille i sausen, rører om forsiktig og serverer. Porsjoner: 4
Klikk på facebookikonet for å dele denne oppskriften med vennene dine
Lutefisk av klippfisk - oppskrift
Ingredienser: 3 kg lutefisk av klippfisk 200 g salt 8 skiver bacon, helst tørrsaltet og røkt på den gamle måten hyssing eller tannstikker (uten fluor smak) Sennepsaus: 3 sjalottløk ½ l hvitvin 4 dl fløte 200 g normalsaltet meierismør 2 ss grov dijonsennep 0,3 dl ravigottesaus (fåes kjøpt i butikk) 1 ss colemann sennepspulver 1 ss dijonsennep salt og nykvernet sort pepper Ertepurè: 300 g grønne tørkede erter 50 g bacon/flesk 1-2 s sukker 1-2 s salt 30 g normalsaltet meierismør vann nykvernet sort pepper Baconfett: 200 g bacon, helst tørrsaltet 300 g normalsaltet meierismør Mandelpoteter: 800 g skrelte mandelpoteter 1 dl kremfløte 40 g normalsaltet meierismør vann salt nykvernet sort pepper litt bladpersilleTilberedning: Lutefisken skjæres i stykker, slik at en ikke har skinn eller bein i stykkene. Stykkene pakkes inn i bacon som festes med tannpirkere eller hyssing, og bakes i ovnen ved 250°c i ca. 25 minutter. Sennepsaus: Skrell sjalottløken og skjær den i små biter. Sjalottløk og hvitvin kokes opp og reduseres til en tykk marmelade i konsistens. Kokes ikke hvitvinen helt ned, vil det være for mye syre i sausen. Tilsett fløten og kok opp. Meierismøret legges i den kokende sausen, slik at det smelter inn (monteres), gjerne med litt omrøring med en visp. Når smøret er montert inn i sausen, tilsettes alle ”sennepsingrediensene”, smak til med salt og nykvernet sort pepper. Ertepuré: Legg ertene i vann natten over, og skyll de godt etter bløtlegging. Legg de videre i en kjele og tilsett vann slik at de dekkes. Kok så ertene med et stykke bacon/flesk under stadig skumming og evt. tilsetting av vann. Ertene trekker/krever mye vann. Når ertene begynner å bli ferdig kokt, ca 45 minutter. Sil av vannet og start tilsmakingsprosessen med salt, sukker, smør og nykvernet sort pepper. Ertepurèen skal ikke være for tykk, heller luftig for å gjøre denne retten litt lettere. Baconfett: Bacon kuttes i fine, tynne strimler og stekes gyllenbrun i stekepanne. Tilsett smøret og kok opp til baconet har fått en fin og gyllen farge. Mandelpoteter: Mandelpotetene kokes som vanlig, med skallet på i ca. 15 – 20 minutter. Skrell deretter potetene og legg dem varmt og tørt til du har ferdig sausen de skal ligge i. Kremfløte kokes opp, tilsett små terninger av kaldt meierismør under omrøring. Når det er en glatt saus, smaker du til med salt og nykvernet sort pepper. Så legger du potetene og finhakket bladpersille i sausen, rører om forsiktig og serverer.
Porsjoner: 4
oppskriften med vennene dine