Ingredienser: 800 g torsk
1 1/2 dl olivenolje
1/4 appelsin
2 nellikspikre
3 Skiver frisk ingefær
5 pepperkorn, sorte
3 stjerneanis
1 1/2 laurbærblad
Hasselbakte poteter:
8 poteter
100 g smør
salt og pepper
Rotfruktpurè:
600 g kålrot
300 g gulrøtter
1 1/2 Skiver sitron
1 Kvast(er) frisk rosmarin
200 g smør
sitronsaft, presset
salt og pepper
Baconterninger:
150 g bacon
100 g smør
Rødvinsaus:
2 hvitløkbåter
1 løk
1 ss sukker
1 ss olje til steking
25 g rosiner
12 1/2 g bacon
1 stjerneanis
1 nellikspiker
1/2 laurbærblad
28 cl rødvin
1/2 dl balsamicoeddik
3 Plat(er) gelatin
1 ss smør
salt og pepper Tilberedning: Dryss salt på fisken og la den ligge i 10 minutter. Skyll den godt i kaldt vann og tørk den.
Sett stekeovnen på 150 grader.
Hell olivenolje og krydder i en ildfast form. Legg fisken i med skinnsiden opp og bak den i ovnen på 150 grader i 15-20 minutter.
Dra av skinnet og server.
Nå vil torsken ha en fin konsistens og milde kryddertoner som det smaker jul av.
Framgangsmåte Hasselbakte poteter :
Sett stekeovnen på 180 grader.
Skrell potetene og skjær i 2 - 3 mm tykke skiver nesten igjennom.
Legg disse ved siden av hverandre i en form og hell over smeltet smør.
Dekk til med folie og bak potetene i ovn i ca. 30 minutter.
Ta av folien og bak videre i 15 -20 minutter. Da får de en fin farge.
Størrelsen på potetene avgjør tiden det tar å bake dem.
Ønsker du mer smak kan du tilsette noen hele hvitløkbåter i formen, de gir en fin aroma.
Framgangsmåte Rotfruktpurè :
Skrell rotgrønnsakene og legg dem i kaldt vann med et par sitronskiver over natten.
Bytt ut vannet og tilsett nye sitronskiver og et par kvister rosmarin. Kok dette til grønnsakene er helt møre.
Hell av vannet, kast ut sitronen og rosmarinen og ha i smøret.
Mos dette for hånd til en grov stappe.
Smak til med salt, og grovmalt sort pepper.
Framgangsmåte Baconterninger :
Skjær bacon i terninger.
Kok bacong og smør sammen på moderat varme til baconet blir sprøtt og gyllent.
Dette brukes til å toppe fisken.
Framgangsmåte Rødvinsaus :
Grovhakk hvitløk, løk, rosiner og bacon.
Stek løk, hvitløk og bacon lett brunt i oljen, tilsett sukkeret og krydderene og la det steke sammen løken.
Hell deretter over balsamico eddik og rødvin. Tilsett gelatinbladene også.
Kok dette inn til det begynner å tykne.
Sil det over i en ny kjele (8 porsjoner gir ca. 2-2,5 dl saus).
Varm opp sausen, slipp oppi smør og rør rundt med en visp til smøret har løst seg opp. Smak til med salt og pepper.
Er den for syrlig kan du tilsette mer sukker, er den for søt kan du ha i litt presset sitron.
Klikk på facebookikonet for å dele denne oppskriften med vennene dine
Juletorsk med rødvinssaus - oppskrift
Ingredienser: 800 g torsk 1 1/2 dl olivenolje 1/4 appelsin 2 nellikspikre 3 Skiver frisk ingefær 5 pepperkorn, sorte 3 stjerneanis 1 1/2 laurbærblad Hasselbakte poteter: 8 poteter 100 g smør salt og pepper Rotfruktpurè: 600 g kålrot 300 g gulrøtter 1 1/2 Skiver sitron 1 Kvast(er) frisk rosmarin 200 g smør sitronsaft, presset salt og pepper Baconterninger: 150 g bacon 100 g smør Rødvinsaus: 2 hvitløkbåter 1 løk 1 ss sukker 1 ss olje til steking 25 g rosiner 12 1/2 g bacon 1 stjerneanis 1 nellikspiker 1/2 laurbærblad 28 cl rødvin 1/2 dl balsamicoeddik 3 Plat(er) gelatin 1 ss smør salt og pepperTilberedning: Dryss salt på fisken og la den ligge i 10 minutter. Skyll den godt i kaldt vann og tørk den. Sett stekeovnen på 150 grader. Hell olivenolje og krydder i en ildfast form. Legg fisken i med skinnsiden opp og bak den i ovnen på 150 grader i 15-20 minutter. Dra av skinnet og server. Nå vil torsken ha en fin konsistens og milde kryddertoner som det smaker jul av. Framgangsmåte Hasselbakte poteter : Sett stekeovnen på 180 grader. Skrell potetene og skjær i 2 - 3 mm tykke skiver nesten igjennom. Legg disse ved siden av hverandre i en form og hell over smeltet smør. Dekk til med folie og bak potetene i ovn i ca. 30 minutter. Ta av folien og bak videre i 15 -20 minutter. Da får de en fin farge. Størrelsen på potetene avgjør tiden det tar å bake dem. Ønsker du mer smak kan du tilsette noen hele hvitløkbåter i formen, de gir en fin aroma. Framgangsmåte Rotfruktpurè : Skrell rotgrønnsakene og legg dem i kaldt vann med et par sitronskiver over natten. Bytt ut vannet og tilsett nye sitronskiver og et par kvister rosmarin. Kok dette til grønnsakene er helt møre. Hell av vannet, kast ut sitronen og rosmarinen og ha i smøret. Mos dette for hånd til en grov stappe. Smak til med salt, og grovmalt sort pepper. Framgangsmåte Baconterninger : Skjær bacon i terninger. Kok bacong og smør sammen på moderat varme til baconet blir sprøtt og gyllent. Dette brukes til å toppe fisken. Framgangsmåte Rødvinsaus : Grovhakk hvitløk, løk, rosiner og bacon. Stek løk, hvitløk og bacon lett brunt i oljen, tilsett sukkeret og krydderene og la det steke sammen løken. Hell deretter over balsamico eddik og rødvin. Tilsett gelatinbladene også. Kok dette inn til det begynner å tykne. Sil det over i en ny kjele (8 porsjoner gir ca. 2-2,5 dl saus). Varm opp sausen, slipp oppi smør og rør rundt med en visp til smøret har løst seg opp. Smak til med salt og pepper. Er den for syrlig kan du tilsette mer sukker, er den for søt kan du ha i litt presset sitron.
oppskriften med vennene dine